news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
"Η ψήφιση του Μνημονίου απόψε είναι ο θάνατος της Ελλάδας" Μίκης Θεοδωράκης - Κυριακή, 12.2.2012

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

«Αξιον εστί» το φως του Ελύτη


Ο Οδυσσέας Ελύτης «επέστρεψε» στο νησί του. Και σαν ακούστηκε ο στίχος του «Στο νησί με τους κόλπους των ελαιώνων.
Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Σπύρος Σακκάς στον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου ΒρανάΟ συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Σπύρος Σακκάς στον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου ΒρανάΣτα νερά της Γέρας ν' ακουμπά τα δάχτυλα και τα πέντε ν' ανάβουνε χωριά ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός» κι αποκαλύφθηκε το ορειχάλκινο επίτοιχο ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή, τότε σαν να καταλάβαμε τι έλεγε σαν έγραφε «εξουσία και κλήρος της γενιάς μου». Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, εκεί στον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά στον Παπάδο, όπου επί τρεις μέρες και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή ανιχνεύτηκε η πνευματική του σχέση με το νησί της καταγωγής του. Και στέκει πια στους αιώνες των αιώνων ήρωας ο ποιητής στο έργο που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης, «Αξιον εστί το φως και η πρώτη χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου».
Αξιες οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με τη σύντροφό του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που μίλησε για την ανάγκη να γνωρίσουν οι νέοι το έργο του Ελύτη και πώς ο χώρος αυτός μπορεί να παίξει έναν τέτοιο παιδαγωγικό ρόλο. «Παρών» κι ο εκ των δημιουργών της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», ο υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, που αναφέρθηκε στη σχέση του Ελύτη με τη Λέσβο, αλλά κι ο πρόεδρός της, Νίκος Κούνδουρος, που αναφέρθηκε στα χρόνια της δικτατορίας και στο πώς μυήθηκε στην ποίηση από τον Ελύτη μια και έμεναν σε διπλανά διαμερίσματα στο Παρίσι.
Και μετά ήρθε η ώρα των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης στον υποβλητικό χώρο τής ειδικά διασκευασμένης μικρής λαδαποθήκης του βιομηχανικού μνημείου. Η θεματική έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη», αν και εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει φέτος η Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» με αφορμή τα 100χρονα του ποιητή, θα παραμείνει μόνιμα στο χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά για να προβάλλει διαχρονικά τα τεκμήρια της καταγωγής του ποιητή και για να φωτίζει -μέσα από συγκεκριμένες αναφορές που εντοπίζονται στο έργο του- τη σχέση του με τη Λέσβο και με τις, αρχαίες και νεότερες, πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού που απασχόλησαν τη σκέψη και το δημιουργικό του έργο.
Ακολούθησε στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου Βρανά συναυλία με έργα του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση Ελύτη. Τις εκδηλώσεις της Παρασκευής ακολούθησαν δύο συναυλίες πάντα στο χώρο του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά. Η πρώτη συναυλία, το Σάββατο, με έργα του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς -σε νεοελληνική απόδοση του ποιητή- καθώς και μια τιμητική αναφορά σε παλιότερες μελοποιήσεις ποιημάτων του Ελύτη από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκε για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που βασίζεται στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», το οποίο συνέθεσε ο Γιώργος Κουρουπός ειδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις στο Ελαιοτριβείο Βρανά.
Η δεύτερη μεγάλη συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας αυτής η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, ερμήνευσε 27 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση το κλασικό πλέον έργο «Προσανατολισμοί» του Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου