To Villamayor μαστίζεται από την ανεργία, καθώς το 1/3 των κατοίκων του είναι άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των αγαθών αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Από το 2002 που η Ισπανία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ευρώ οι τιμές έχουν ανέβει μέχρι και 43%.
Για να πάνε κόντρα στους καιρούς και για να δώσουν μια ώθηση στην οικονομία τους λοιπόν, 30 επιχειρήσεις της κοινότητας αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να δέχονται πεσέτες. Ευτυχώς για αυτούς, οι πεσέτες ποτέ δεν καταργήθηκαν ουσιαστικώς στην Ισπανία. Η κεντρική τράπεζα δεν όρισε καταληκτική ημερομηνία ανταλλαγής του εθνικού νομίσματος με το ευρώ.
Και δεν είχαν άδικο... Τα νέα μαθεύτηκαν και κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και τη Μαδρίτη βρέθηκαν στο χωριό για να ξοδέψουν τις πεσέτες που είχαν κρατημένες. Έτσι από τον Ιανουάριο που οι 30 αυτές επιχειρήσεις έθεσαν σε εφαρμογή το πρόγραμμα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές συναλλαγές πεσέτες αξίας 6.000 ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία, οι Ισπανοί έχουν κρατήσει πεσέτες αξίας 1,7 δισ. ευρώ, φυλαγμένες ακόμη σε σεντούκια και κουμπαράδες!
Ο Luis Miguel Campayo, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, δήλωσε: "Ξέραμε πως ο κόσμος κρατούσε πεσέτες σε περίπτωση που βγαίναμε από το ευρώ". Aνέφερε ακόμα, πως όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πάρει τις πεσέτες που συγκέντρωσαν τα μαγαζιά, θα τις μετατρέψει σε ευρώ στη Μαδρίτη, επιστρέφοντας τα ανάλογα κέρδη στους εμπόρους.
Υπάρχει κι άλλη μικρή πόλη, στη βόρειο Ισπανία, το Mugardos, όπου επανεισήγαγε το παλαιό ισπανικό νόμισμα παράλληλα με το ευρώ, ενώ ο πρώτος διδάξας ήταν o οικισμός Salvaterra do Minho, στα βόρεια σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία, που επανεισήγαγε την πεσέτα τον περασμένο Νοέμβριο.
___________________________
*από το: http://www.e-radio.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου